Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Tyrkiet.

Senest opdateret: 12.04.2021 kl.10:27
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Tyrkiet.

Information om konkrete restriktioner i Tyrkiet opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Tyrkiet, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Tyrkiet.

Information om konkrete restriktioner i Tyrkiet opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Der gælder samme indrejserestriktioner som for øvrige rejsende til Tyrkiet. Læs mere i afsnittene "Rejserestriktioner" og "Lokale restriktioner" nedenfor.

Rejserestriktioner

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Tyrkiet har indtil videre suspenderet fly fra Danmark. Det betyder, at det ikke er muligt at indrejse i Tyrkiet direkte fra Danmark. Det er dog muligt at flyve fra Danmark via Tyrkiet til et tredje land. Der er fortsat enkelte fly fra Tyrkiet til Danmark. Det anbefales at kontakte fly- og/eller rejseselskab for yderligere oplysninger herunder muligheden for indrejse i Tyrkiet via et andet land.

Passagerer til Tyrkiet skal i forbindelse med check-in fremvise en negativ PCR-test. Børn under 6 år dog undtaget. Testen må tidligst være udført 72 timer før afrejse. Passagerer, som ikke kan fremvise en negativ PCR-test, får ikke lov til at boarde flyet. 

Passagerer, som indrejser fra andre lande end Danmark og som inden for de sidste 10 dage før indrejse i Tyrkiet har opholdt sig i Danmark, må ikke fortsætte rejsen fra indrejselufthavnen til anden destination med fly, bus eller tog. Det er dog tilladt at fortsætte rejsen i bil. Alternativt skal man gå i 10 dages karantæne i den by, hvor man er indrejst. Den rejsende kan selv vælge karantænestedet, men skal ved indrejsen i Tyrkiet oplyse myndighederne om adressen. På dag 7 kan man vælge at få foretaget en PCR-test. Såfremt denne er negativ, afbrydes karantænen. Samme regler er gældende ved indrejse i Tyrkiet via landegrænser. Flypassagerer i transit skal ikke fremvise PCR-test i Tyrkiet men skal i stedet følge destinationslandets gældende regler.

Indrejseformular:

Med virkning fra den 15. marts 2021 skal indrejse i Tyrkiet registreres via følgende formular register.health.gov.tr

Registrering skal ske indenfor 72 timer før indrejse og gælder alle transportformer. Et print eller en elektronisk downloadet version af formularen skal medbringes på rejsen som dokumentation for registrering.

Øvrige restriktioner:

De tyrkiske statsbaner (TCDD) har oplyst, at den internationale togdrift, herunder togforbindelsen mellem Istanbul og Sofia, fortsat er indstillet.

Det danske coronapas for COVID-19-vaccination

Rejsende, som er vaccineret, er ikke undtaget indrejserestriktioner ved indrejse i Tyrkiet. Det danske Coronapas anerkendes ikke som dokumentation for COVID-19-vaccination.

Læs mere om coronapasset her

Karantæne- og testregler

Passagerer til Tyrkiet skal i forbindelse med check-in fremvise en negativ PCR-test. Børn under 6 år dog undtaget. Testen må tidligst være udført 72 timer før afrejse. Passagerer, som ikke kan fremvise en negativ PCR-test, får ikke lov til at boarde flyet.

Passagerer, som indrejser fra andre lande end Danmark og som inden for de sidste 10 dage før indrejse i Tyrkiet har opholdt sig i Danmark, er pålagt et krav om 10 dages karantæne. Den rejsende kan selv vælge karantænestedet, men skal ved indrejsen i Tyrkiet oplyse myndighederne om adressen. På dag 7 kan man vælge at få foretaget en PCR-test. Såfremt denne er negativ, afbrydes karantænen. Samme regler er gældende ved indrejse i Tyrkiet via landegrænser. Flypassagerer i transit skal ikke fremvise PCR-test i Tyrkiet men skal i stedet følge destinationslandets gældende regler.

Er du i tvivl om hvilke regler, der gælder for dig, er du altid velkommen til at kontakte ambassaden. 

Interne rejserestriktioner

Krav om HES-kode for personer, der rejser regionalt: Som en del af foranstaltningerne mod smittespredning skal alle personer, der rejser regionalt i Tyrkiet, have en HES-kode udstedt af det tyrkiske sundhedsministerium. Koden skal også bruges ved kontakt med offentlige myndigheder, bl.a. på hospitalet. HES-koden kan indhentes via sundhedsministeriets HES-app eller ved at sende en SMS til 2023 fra et tyrkisk mobilnummer med teksten:                      

”HES[mellemrum]kimlik- eller pasnummer[mellemrum]fødselsår[mellemrum]antal dage”

Børn, der endnu ikke er fyldt 2 år er ikke omfattet af kravet om HES-kode.

Rejsende, der flyver indenrigs i forbindelse med en international flyvning (f.eks. Ankara - Istanbul - København) har ikke behov for en HES-kode, såfremt transittiden ikke overstiger 24 timer. 

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Tyrkiet. Der kan dog være forhold du bør være opmærksom på, og det anbefales derfor at du kontakter dit rejse- eller flyselskab.

Brug af mundbind på fly og i tyrkiske lufthavne er påkrævet.

Lokale restriktioner

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Nye restriktioner og/eller lempelser offentliggøres som regel på det tyrkiske indenrigsministeriums hjemmeside

Der gælder forskellige restriktioner i de enkelte provinser afhængig af det lokale smittetryk. Der skelnes således mellem 4 kategorier: Lav (blå), medium (gul), høj (orange) og meget høj (rød) risikozone. Se landekort inddelt i zoner på: Covid19 (saglik.gov.tr) 

Forsamlingsforbud

Der er indført begrænsninger for større sammenkomster som fx bryllupsfester. I zoner med lav eller medium risiko må der maximalt være 100 gæster og festens varighed er begrænset til en time. I zoner med høj eller meget høj risiko må der maximalt være 50 gæster og festens varighed er ligeledes begrænset til en time.

Du kan risikere at få en bøde, hvis du ikke overholder reglerne vedrørende forsamlingsforbud. 

Udgangsforbud

På hverdage er der udgangsforbud i hele Tyrkiet fra kl. 21.00 til kl. 05.00. Undtaget fra forbuddet er alene personer, som udfører samfundskritiske hverv.

I weekenderne er der i zoner med lav eller medium risiko udgangsforbud fra kl. 21.00 til kl. 05.00. I zoner med høj risiko er der udgangsforbud fra kl. 21.00 fredag til kl. 05 lørdag samt fra kl. 21.00 lørdag til kl. 05.00 mandag. I zoner med meget høj risiko er der udgangsforbud fra kl. 21.00 fredag til kl. 05 mandag.

I zoner med høj eller meget høj risiko er der desuden delvis udgangsforbud for personer under 20 år og personer over 65 år. Personer under 20 år må således kun gå ud mellem kl. 14.00 og kl. 18.00 mandag til lørdag, mens personer over 65 år kun må gå ud mellem kl. 10.00 og kl. 14.00 mandag til lørdag.

Flyselskabet Turkish Airlines oplyser, at deres passagerer er undtaget fra reglen om udgangsforbud, såfremt de skal til eller fra lufthavnen inden for det tidsrummet, hvor udgangsforbuddet ellers er gældende. Dog skal man ved check points på vejen til og fra lufthavnen kunne fremvise enten boarding pass eller e-ticket.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

De tyrkiske myndigheder anbefaler følgende:

  • Hold dig hjemme og undgå kontakt med andre mennesker, hvis du er syg                     
  • Ved mistanke om smitte med COVID-19 kontakt 184
  • I tilfælde af alvorlig eller livstruende sygdom eller skade, kontakt 112

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Visum og opholdstilladelse

Som dansk statsborger kan du max. opholde dig i Tyrkiet i 90 dage inden for en periode på 180 dage.

Rejserestriktionerne og suspendering af flyafgange i Tyrkiet på grund af COVID-19 kan betyde, at du kommer til at overskride dit visums gyldighed. De tyrkiske myndigheder har til ambassaden oplyst, at overstay forårsaget af udbruddet med coronavirus ikke vil blive sanktioneret. De tyrkiske myndigheder har samtidig oplyst, at danske statsborgere, som har et overstay grundet tidligere aflyste flyafgange, skal udrejse inden for max. en måned fra det tidspunkt, flyvningerne mellem Tyrkiet og Danmark blev genoptaget.

Du kan ringe 157 (hotline for udlændinge i Tyrkiet) eller +903124220500 (udlændingemyndighederne - DGMM) for yderligere vejledning.

Ifølge ambassadens oplysninger er det desuden stadig muligt at udfylde en ansøgning om opholdstilladelse på DGMM's elektroniske portal for opholdstilladelser.

Udrejse af Tyrkiet

Der er fortsat enkelte fly fra Tyrkiet til Danmark. Det anbefales at kontakte fly- og/eller rejseselskab for yderligere oplysninger.

COVID-19-testfaciliteter i lufthavne

Der er pr. 9. januar 2021 indført nye regler for krav om COVID-testning ved indrejse i Danmark. Se reglerne her.

Istanbul International Airport tilbyder PCR-test, men ikke antigen-test (hurtigtest). Resultatet vil efter 4-5 timer være tilgængeligt på https://enabiz.gov.tr/PcrTestSonuc/Index. For at se resultatet indtastes en kode, som passageren får udleveret i testcenteret, samt de 4 sidste cifre af pasnummeret. Det anbefales at ankomme til lufthavnen 6 timer før boarding. Vær opmærksom på de skærpede indrejserestriktioner i Tyrkiet, som du kan læse om under afsnittet "Rejserestriktioner" på denne side.

Der er på nuværende tidspunkt ikke testfaciliteter i transitområdet. Transitpassagerer skal derfor kontakte Passenger Service, som kan tilkalde sundhedspersonale fra testcentrene med henblik på at udføre PCR-test og udlevere kode til brug for adgang til testresultatet.

Sabiha Gökcen International Airport tilbyder PCR-test, men ikke antigen-test (hurtigtest). Resultatet foreligger efter 3-6 timer og fås ved personlig henvendelse i testcenteret. PCR-test tilbydes også i lufthavnens transitområde. Det anbefales at ankomme til lufthavnen 6 timer før boarding. Vær opmærksom på de skærpede indrejserestriktioner i Tyrkiet, som du kan læse om under afsnittet "Rejserestriktioner" på denne side.

Prisen for en PCR-test er i begge lufthavne 250 TRY.

Indrejse i Danmark

coronasmitte.dk kan du læse om krav ved indrejse i Danmark. 

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiet. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke svare på sundhedsfaglige spørgsmål om coronavirus/COVID-19, vaccination eller test. Sådanne spørgsmål skal stilles til den myndighedsfælles hotline. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

Lokale myndigheders hotlines:

  • Corona-hotline (ved mistanke om smitte): 184                    
  • Alarmcentral: 112                                     
  • Hjemmebesøg af sundhedspersonale: 153
  • Engelsk hotline til udlændinge i Tyrkiet: 157

Lokale nyhedsmediers hjemmesider (engelsksprogede):

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Ankara, generalkonsulatet i Istanbul eller de honorære konsulater i Tyrkiet inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Tyrkiet, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten her.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.