Gå til indhold

Indenrigspolitisk situation

Den indenrigspolitiske situation i Tyrkiet

Republikken Tyrkiet er grundlagt på baggrund af Kemal Atatürks forfatning fra 1920’erne. Tyrkiets nuværende forfatning trådte i kraft i 1982, og undergik i 2010 og 2017 større justeringer. Justeringen i 2017, der kom efter en folkeafstemning d. 16. april 2017, indebærer bl.a. et skift fra et parlamentarisk til et præsidentielt system. Parlamentet har 600 medlemmer og sammensættes gennem valg hvert femte år, hvori alle tyrkiske statsborgere over 18 år kan deltage.

Det regerende parti har siden november 2002 været det islamisk konservative Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP). AKP beskriver sig selv som et konservativt reformparti. AKP’s kernevælgere findes bl.a. i den mindre velstillede, traditionelle landbefolkning og hos den nye, konservative middelklasse, der ønsker et opgør med de gamle kemalistiske magtstrukturer, der har spillet en fremtrædende rolle i tyrkisk politik i det 20. århundrede. Ved det seneste parlamentsvalg, som blev afholdt i maj 2023, opnåede AKP 35,6 pct. af stemmerne, og sikrede sig dermed 268 af parlamentets 600 pladser. Det Republikanske Folkeparti (CHP), er det største oppositionsparti og betegner sig selv som socialdemokratisk og sekulært, men fra et gængs, europæisk perspektiv kan det betragtes som moderat nationalistisk. CHP fik ved sidste parlamentsvalg 25,3 pct. af stemmerne, mens det nationalistiske MHP (Partiet for National Handling), opnåede 10 pct. af stemmerne. Det pro-kurdiske parti DEM, som under valget stillede op med navnet YSP, opnåede 11,7 pct. af stemmerne.

Tyrkiets præsidentembede er siden d. 28. august 2014 blevet varetaget af Recep Tayyip Erdoğan. Præsidenten vælges ved direkte valg og har en embedsperiode på fem år. Præsident Erdogan blev ved præsidentvalget i maj 2023 genvalgt efter anden valgrunde med 52,2 pct. af stemmerne.


Forfatningsmæssigt defineres Tyrkiet som en udelelig nationalstat, hvis befolkning uden undtagelse er tyrkere. Det har bl.a. givet problemer i forhold til den kurdiske befolkningsgruppe. Konflikten mellem den tyrkiske stat og PKK (kurdisk militant, venstreorienteret bevægelse, der er opført på EU’s terrorliste) har siden starten af 1970’erne kostet mange tusinde mennesker livet. Ultimo 2012 indledtes mæglingsforsøg, og forhandlingerne blev betegnet som historiske – det var første gang i løbet af konflikten, at den tyrkiske stat åbenlyst førte direkte dialog PKK. I juli 2015 blev våbenhvilen mellem PKK og den tyrkiske regering dog brudt, hvilket var begyndelsen på en ny blodig konflikt. I det sydøstlige Tyrkiet finder PKK-angreb på tyrkiske sikkerhedsstyrker og gengældelsesangreb fra tyrkisk side mod PKK-mål fortsat sted.


Den 15.-16. juli 2016 oplevede Tyrkiet et blodigt kupforsøg. Selvom kupforsøget hurtigt blev nedkæmpet, nåede tabstallet for kuppet op på 240 og dertil kom over 2.000 sårede. Fra den tyrkiske regerings side har der ikke hersket tvivl om, at det var den såkaldte Gülen-bevægelse, der stod bag det mislykkede kup. Bevægelsen, med den i USA bosiddende imam Fethullah Gülen i spidsen, er AKP-regeringens tidligere allierede, men især fra 2013 blev forholdet mere fjendtligt, og siden kupforsøget har de tyrkiske myndigheder slået hårdt ned på personer de anser for tilknyttede til Gülen-bevægelsen.


Den 20. juli 2016 blev der erklæret en vidtrækkende undtagelsestilstand i Tyrkiet, som først blev hævet igen efter to år.

 

 

Opdateret den 15. februar 2024